videorecept: Vánočka (Christmas Cake Twist )

22:45:00 Unknown 2 Comments


Ingredience:
- droždí (1balení 42g)
- 1 vanilkový cukr
- kůra z 1 citrónu
- 80g cukru krupice
- 400g polohrubé mouky
- 3 žloutky
- 1 vejce
- 50g rozinek + 4 lžíce rumu (rozinky necháme v rumové koupeli alespoň 2 hodiny)
- 150 ml vlažného mléka
- 100g másla (rozpuštěného a vychladlého)
- hrst mandlí (lupínků)

Postup:
V polovině mléka připravíme kvásek tak, že jej smícháme s cukrem, droždím a necháme vykynout (cca 10min). Mezitím si do mísy připravíme prosátou mouku, špetku soli, vanilkový cukr, citrónovou kůru, žloutky, zbytek mléka, cukr , kvásek a promícháme. Nakonec přidáme máslo a nasosané rozinky i s nenasáklým rumem :) Zpracujeme ve vláčné těsto a necháme na teplém místě hodinu kynout.

Na pomoučeném vále rozdělíme těsto na 9 stejných kousku a vytvoříme z ních prameny (cca 25 cm dlouhé). Nejdříve pleteme ze čtyř pramenů. (Tip! můžeme plést od prostředka jakmile dojdeme ke konci plech obrátíme a pleteme znovu od středu na kraj. Získáme tak symetrickou vánočku) Vždy začínáme pramenem ze strany a proplétáme mezi dalšími na střídačku “vrchem spodem” na druhou stranu. Jakmile dojdeme pramenem na konec, začneme znovu s dalším pramenem z boku.  Uprostřed po celé délce dlaní uděláme lehký důlek pro další patro a potřeme rozšlehaným vajíčkem.
 Další řada je ze 3 pramenů, jakobychom pletly cop. Po umístění na spodní patro vánočky opakujeme důlek a potření vajíčkem. Poslední řada je ze 2 pramenů, které mezi sebou propleteme. Poslední “pletenec” umístíme na vrch a potřeme vajíčkem. Celou vánočku posypeme mandlemi a upevníme špejlemi (párátkama) nejméne na třech místech. Necháme ještě 20 minut kynout.
Pečeme v předehřáté troubě 20minut na 180°C a po té ještě dalších 15-20 minut na 160°C.
Z hotové vánočky vyndáme špejle a posypeme moučkovým cukrem.



You Might Also Like

2 komentáře:

  1. Hezký recept, já mám jeden starý a ten úplně zbožňuji, akorát nemám ráda rozinky, jenže na to provonění apod. jsou nutné, takže je tam vždycky dám a pak je vybírám :D Jinak se ti moooc povedla

    Smile Thess

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuju :) Taky jsem je jeden čas vybírala, takže tě chápu :D

      Vymazat