recept : Domácí pečivo (houstičky, ježci ...)

17:10:00 Nicole Xs 8 Comments

Konečně ten recept na domácí pečivo, který jsem slibovala už delší dobu. Tak jdeme na to !

Co je potřeba ?
  • 20g droždí
  • 225 ml  teplé vody
  • 370g chlebové mouky
  • 1 lžička soli
  • 1 lžička cukru
  • 1 lžice oleje 
  • 1 vejce (na potření) 
  • sůl, kmín, mák na posypání
postup číslo 1. - 3.

Postup:

 1.  Do 150ml teplé vody zamíchejte cukr rozdrobte droždí. Zamíchejte lžičkou a nechte cca 25minut v klidu stát. Během této doby se vám udělá "zpěněná" čepička z droždí.

2. Do mísy si připravte mouku a sůl. Promíchejte a připravte důlek pro kvásek. Do důlku vlijte kvásek a zbytek vody (75ml). Vše pomalu míchejte, dle potřeby přidejte mouku, aby bylo těsto hladké. Ke konci už těsto zpracovávám rukama. Těsto vyndejte na pomoučenou desku a hněťte cca 8 minut. Sem tam těsto přeložte "vejpůl" a hněťte dál.

3. Vytvarujte těsto do "bochánku" dejte na vymazaný plech nebo potravinářskou fólii, potřete ho olejem, aby neoschl a nechte na telplém místě kynout, dokud nezdvojnásobí svůj objem. (cca 1h - klidně více).

Já mám troubu s programem kynutí, těsto jsem tam nechala 30min. Pokud máte potravinářskou folii, tak bochníček po pomazaní zabalte, bude mu hezky teplo :)

4. Těsto bude na omak lepkavé a trochu změní strukturu. Vyndáme ho na pomoučený povrch, smačkneme a ještě 2 minuty hněteme. Teď už můžeme začít tvořit houstičky a další tvary.

5. Zapneme troubu a předehřejeme jí na 220°C.


postup č. 6


6. Jdeme na houstičky, ježečky a "jetelové" bochánky viz. obrázek nahoře.

houstičky - z těsta si vezmeme 3 podobně velké části. Vytvoříme z nich válečky a zapleteme je v cop. Konce zahneme směrem dolů, pokud nám těsto nedrží "přilepíme" vodou.

ježci - z těsta vytvoříme kuličku a na jedné straně vytvoříme špičku nosánku. Hrozinky nebo hřebíček použijeme na oči a zadeček prostříháme nužkami jako bodlinky.

jetelový lístek - tři stejné kuličky těsta spojíme k sobě.

7. Všechno vytvarované pečivo necháme na plechu 25minut kynout.

8. Vše potřeme rozšlehaným vejcem (housky a jetelový list můžeme posypat solí, kmínem či mákem dle chuti:)) a dáme péct do trouby na 20 minut do zlatova(repektujte skušenosti se svojí troubou).


Dobrou chuť !

You Might Also Like

8 komentářů:

  1. Wow, ty si s tím vyhraješ :-)) já všechno cpu do domácí pekárny a víc neřeším :-)) (ale ono je to tím, že nám na bytě jaksi nejde trouba, jinak bych housky taky zkusila :-)) )

    LuLu

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. tak to já zase nemám pekárnu, ale jsem ráda, že i tak si můžu pečivo udělat :)

      Vymazat
  2. Tyjoo;)" to vypadá opravdu lákavě;)* určite recept vyzkoušim;)!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak to mi pak dej vědět jak se ti to povedlo :)

      Vymazat
  3. Jé, ti ježečci vypadají nádherně :))

    OdpovědětVymazat
  4. mňam dala bych si taky jsem chtěla někdy péct housky ale ted jsem pekla bábovku :-D

    OdpovědětVymazat
  5. To vypadá fakt dobre ♥ Chceš sa navzájom sledovať ?? http://zivotpubertiacok.blogspot.sk/

    OdpovědětVymazat