recept : Domácí pečivo (houstičky, ježci ...)
Konečně ten recept na domácí pečivo, který jsem slibovala už delší dobu. Tak jdeme na to !
Co je potřeba ?
- 20g droždí
- 225 ml teplé vody
- 370g chlebové mouky
- 1 lžička soli
- 1 lžička cukru
- 1 lžice oleje
- 1 vejce (na potření)
- sůl, kmín, mák na posypání
postup číslo 1. - 3. |
Postup:
1. Do 150ml teplé vody zamíchejte cukr rozdrobte droždí. Zamíchejte lžičkou a nechte cca 25minut v klidu stát. Během této doby se vám udělá "zpěněná" čepička z droždí.
2. Do mísy si připravte mouku a sůl. Promíchejte a připravte důlek pro kvásek. Do důlku vlijte kvásek a zbytek vody (75ml). Vše pomalu míchejte, dle potřeby přidejte mouku, aby bylo těsto hladké. Ke konci už těsto zpracovávám rukama. Těsto vyndejte na pomoučenou desku a hněťte cca 8 minut. Sem tam těsto přeložte "vejpůl" a hněťte dál.
3. Vytvarujte těsto do "bochánku" dejte na vymazaný plech nebo potravinářskou fólii, potřete ho olejem, aby neoschl a nechte na telplém místě kynout, dokud nezdvojnásobí svůj objem. (cca 1h - klidně více).
Já mám troubu s programem kynutí, těsto jsem tam nechala 30min. Pokud máte potravinářskou folii, tak bochníček po pomazaní zabalte, bude mu hezky teplo :)
4. Těsto bude na omak lepkavé a trochu změní strukturu. Vyndáme ho na pomoučený povrch, smačkneme a ještě 2 minuty hněteme. Teď už můžeme začít tvořit houstičky a další tvary.
5. Zapneme troubu a předehřejeme jí na 220°C.
4. Těsto bude na omak lepkavé a trochu změní strukturu. Vyndáme ho na pomoučený povrch, smačkneme a ještě 2 minuty hněteme. Teď už můžeme začít tvořit houstičky a další tvary.
5. Zapneme troubu a předehřejeme jí na 220°C.
postup č. 6 |
6. Jdeme na houstičky, ježečky a "jetelové" bochánky viz. obrázek nahoře.
houstičky - z těsta si vezmeme 3 podobně velké části. Vytvoříme z nich válečky a zapleteme je v cop. Konce zahneme směrem dolů, pokud nám těsto nedrží "přilepíme" vodou.
ježci - z těsta vytvoříme kuličku a na jedné straně vytvoříme špičku nosánku. Hrozinky nebo hřebíček použijeme na oči a zadeček prostříháme nužkami jako bodlinky.
jetelový lístek - tři stejné kuličky těsta spojíme k sobě.
7. Všechno vytvarované pečivo necháme na plechu 25minut kynout.
8. Vše potřeme rozšlehaným vejcem (housky a jetelový list můžeme posypat solí, kmínem či mákem dle chuti:)) a dáme péct do trouby na 20 minut do zlatova(repektujte skušenosti se svojí troubou).
Dobrou chuť !
Wow, ty si s tím vyhraješ :-)) já všechno cpu do domácí pekárny a víc neřeším :-)) (ale ono je to tím, že nám na bytě jaksi nejde trouba, jinak bych housky taky zkusila :-)) )
OdpovědětVymazatLuLu
tak to já zase nemám pekárnu, ale jsem ráda, že i tak si můžu pečivo udělat :)
VymazatTyjoo;)" to vypadá opravdu lákavě;)* určite recept vyzkoušim;)!
OdpovědětVymazatTak to mi pak dej vědět jak se ti to povedlo :)
VymazatJé, ti ježečci vypadají nádherně :))
OdpovědětVymazatmňam dala bych si taky jsem chtěla někdy péct housky ale ted jsem pekla bábovku :-D
OdpovědětVymazatTo vypadá fakt dobre ♥ Chceš sa navzájom sledovať ?? http://zivotpubertiacok.blogspot.sk/
OdpovědětVymazatDěkuju. Podívám se k vám :)
Vymazat